zondag, mei 06, 2007

Aardbeien-mascarpone taart in de herhaling

Nu met foto, een klein beetje limoensap door de mascarpone, mooie aardbeien en polentameel door de koek. Nu nog beter van smaak.
Het recept komt uit het boek Brownies en repen. Staan nog veel meer fijne dingen in. Koek die niet mis kan gaan.

Pasta Pesto (sorry Grand 'Italia)

Als Anne op Schiphol moet eten, eet hij altijd Pasta Pesto, want dat is zo lekker. En Gary, zijn collega, eet ook op Schiphol altijd Pasta Pesto, want kennelijk het allerlekkerst. Anne heeft gisteren zelf Pasta Pesto gemaakt met kip en tagliatelli. Maar ik heb de pesto gemaakt en een vergelijkende foto gemaakt met past uit een potje. Sorry, Grand Italia, maar mijn pesto is veel lekkerder. Recept al eens eerder getypt.
Anne’s kip met pasta pesto was ook heel goed.

woensdag, mei 02, 2007

Gezonde mayonaise??


Wij zijn nogal van de mayonaise. Om me iets minder schuldig te voelen koop ik halfvolle mayonaise. Maar dat is natuurlijk ook gewoon vet. Acht tja..
Wat me dus wel verbaasd is dat er een ik kies bewust logo op staat. Hoezo 'ik kies bewust' Het is alleen iets minder vet. Als je echt bewust kiest eet je ketchup of azijn bij je patat, zoals de engelsen. Hoewel daarvan je glazuur weer van je tanden afspringt.
Er staat ook nog rijk aan omega 3 op. Ook zulke kolder. Alleen omdat er plantaardige olie inzit, wat toevallig vol zit met omega 3, maar dat maakt mayonaise nog niet gezond.

dinsdag, mei 01, 2007

Aardbeien-mascarponetaart

Op koninginnedag hoor je eigenlijk wel taart te eten, vind ik. Maar al die slappe oranje tompoezen.... In een nieuw boekje uit de bieb heb ik een recept voor frambozen-mascarponetaart die een beetje aangepast heb en gehalveerd. Erg lekker. Eerst het originele recept en dan dat van mij:
een ondiepe bakplaat van 27 x 30 cm.

125 gr. fijn polentameel
250 gr. bloem
125 gr. fijne kristalsuiker
250 gr. boter

500 gr. mascarpone
150 gr. fijne kristalsuiker
750 gr. frambozen

Meng polentameel, bloem, suiker en boter tot een samenhangend deeg en druk tot in de bakvorm. Bak het deeg ongeveer 25 minuten op 175 graden of tot de taartbodem goudbruin en stevig is. Laat de taartbodem afkoelen.

Klop de suiker en de mascarpone tot een luchtig en zacht mengsel. Verdeel de mascarpone over de taartbodem. Leg de frambozen erop en strooi er een beetje suiker over.

En nu mijn kleinere variant zonder rare ingredienten.

Halveer alles. Mijn taartvorm is 20 x20 cm. In plaats van polenta (want dat had ik niet in huis) heb ik gewoon bloem gebruikt, dus ongeveer 185 gr. totaal. Ik had geen suiker meer in huis, dus voor het deeg heb ik rietsuiker gebruikt en voor de mascarpone basterdsuiker.
Ik denk dat een beetje limoen of citroensap erdoor ook goed smaakt. Heb er aardbeien opgedaan, er zijn nog geen frambozen. Suiker erboven op hoeft niet, het was al zoet genoeg.

Kinderen vonden de taart goed en lekker... Hij was zo snel op dat er geen foto is.

zaterdag, april 28, 2007

Bietjes

Omdat we in de moestuin bietjes hebben staan en ik niet van bietjes houd. Tenminste niet die uit een potje en niet zoals mijn moeder het maakte, ben ik op zoek naar bieten recepten. Hier is er een die ik wel wil uitproberen.

Bietjes gemarineerd in zuur en knoflook.
De beste man beschrijft:
Ik had twee bosjes met in totaal 6 verse bieten. Loof eraf gehaald en een half uurtje zacht gekookt, net onder water met wat zout.Ondertussen een marinade gemaakt van een uitgeperste citroen, een flinke scheut goede rode wijnazijn, drie grote geperste knoflooktenen, een bosje gehakte peterselie en wat versgemalen peper. Toen de bietjes net gaar waren snel het velletje eraf gehaald en in blokjes gesneden. Blokjes biet door de marinade gemengd en een paar uur laten staan, met steeds even omscheppen. Opeten: Zoet! Zuur! Knoflook! Aroma! Echt Superlekker!

Nou dat lijkt me we wat als mijn bietjes groot zijn....

Lien, leuke kookvriendin

Toen ik laatst een beetje aan het googlen was over cakejes. Je moet toch wat doen in het leven, kwam ik op de weblog van ene Lien: http://notitievanlien.blogspot.com Ik vind het een leuke site. Zou willen dat die van mij ook zo mooi was.

Hoe dan ook, ga ik die cakejes met aardbeien erin een keer proberen, de zalmsalade niet, dat lijkt me een gedrocht.

vrijdag, april 20, 2007

Mijn nieuwe strijkplankhoes


Mijn derde nieuwe strijkplankhoes in bijna 12 jaar. Dat betekent ongeveer zes jaar per hoes.

Maar in weblogdesign. Nooit kwamen zij meer gekreukeld in het openbaar