maandag, augustus 30, 2010

Gehaakte deken van sokkenwol


Het was even werk, maar hij is af: mijn gehaakte deken. Ik ben vorig jaar september begonnen met het haken van vierkantjes (granny's van twaalf rondes). De sokkenwol kocht ik bij Schouten in Hoorn in de aanbieding uit de bak, aangevuld met andere kleuren van Drops. Het plan was om 81 vierkantjes te haken, maar in het voorjaar besloot ik dat 64 genoeg was. Een vierkantje haken is natuurlijk verstand op nul en ondertussen Silent Witness kijken. Zweedse Wallanders zijn moeilijker, omdat ik dan de ondertiteling beter moet lezen om het plot te begrijpen.
Omdat alleen haken een beetje saai is heb ik ondertussen ook een entrelac sjaal gebreid.

De deken weegt 1,6 kg, dus zitten er 32 bolletjes wol in. Het is dus niet echt een goedkoop, maar omdat ik de wol telkens stukje bij beetje heb gekocht, deed het niet echt pijn.

In de meivakantie was ik bijna klaar met haken en heb ik in Normandie alle vierkantjes op het gras uitgespreid en een foto gemaakt. Toen alles aan elkaar zat, heb ik nog een leuk sierrandje gehaakt. Ik denk dat hij behoorlijk VT-wonen-proof is en lekker warm voor op de bank in de winter.


woensdag, mei 19, 2010

Een dagje op de stoomtrein.





Afgelopen weekend was het feest op de stroomtram Hoorn-Medemblik en wij mochten meedoen, verkleed als chique mensen uit 1926. Sinds mijn trouwerij ben ik niet meer zo leuk verkleed geweest: mooie groen fluwelen jurk met echt bontjas en een gave hoed speelde ik ‘de vrouw van de notaris’. Wat een lol, op de foto met dames op leeftijd, zwaaien naar Japanners op een passerende tram.

Ook Nienke was compleet in haar rol als braaf meisje dat haar rapportje aan oma in Medemblik ging laten zien. Ondertussen haalde ze echt geld op door het oude rapportje van tante Marie (uit 1926) te laten zien. Tante Marie moest eens weten.


Door al het geklets te laat met uitstappen in Twisk, maar we mochten gelukkig van de conducteur in Opperdoes overstappen op een andere tram. ‘Gewone mensen mogen dat natuurlijk niet, maar voor u maken we graag een uitzondering.’


In Medemblik kwamen we nog een filmploeg van de VPRO tegen met Georgina Verbaan, maar ik vond mezelf toch leuker verkleed. En we kwamen voortdurend theatersportvrienden, Vincent en Loek, tegen, die met een fantastische wereldvreemde verbazing naar de wonderen van de hedendaagse twintigste eeuw keken. Ik zou graag een keer met hen van een escalier roulant in ’s-Gravenhage gaan.

Tom vond het zo leuk dat hij zondag in de herhaling is geweest met zijn vriendje Niels.


vrijdag, januari 22, 2010

Poffert


Afgelopen zondag Groningse poffert gemaakt. De kinderen konden zich niet herinneren het ooit gegeten te hebben. Poffert eet je warm, het is geen cake en geen brood, het lijkt een beetje op een warme oliebol, maar dan zonder olie en het is ontzettend voedzaam. Je maakt het in een aluminium poffertpan en kookt hem au bain marie in ongeveer 2 uur gaar.
Wat gaat erin:
  • 500 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml melk
  • een beetje zout
  • 3 eieren
  • een appel in stukjes
  • rozijnen
Meng alle ingrediënten goed door elkaar heen en doe het beslag in een ingevette poffertpan en dan in een grote pan met kokend water zetten en ongeveer anderhalf tot twee uur wachten.

Eten met een beetje boter (ik niet hoor) en bruine suiker.

woensdag, januari 06, 2010

Sneeuw, sneeuw en mijn nieuwe fototoestel...


Zondag was het prachtig weer. Ben naar Schellinkhout gelopen voor de kerstkaart voor volgend jaar. En omdat ik eigenlijk niet zo van de kerstkaarten ben, zet ik ze nu maar vast op mijn blog:

vrijdag, december 25, 2009

Superkerstkitschcake met rum rozijnen

Dit jaar voor het eerst twee kerstcakes gebakken, één met rozijnen in de rum geweekt en één zonder, met mijn nieuwe kerssterractige IKEA-bakvorm. Echt superkerstkitsch.

Het recept:
  • 250 gr. boter
  • 250 gr. bruine basterd suiker
  • 4 grote eieren
  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 35 gr. koekkruiden
  • snufje zout
  • (optioneel: rozijnen die een dag in de rum hebben geweekt afgedekt, anders verdampt de rum).
voor het glazuur:
  • 250 gr. poedersuiker
  • 1 eiwit
  • versiersel
Hoe te maken:

Boter zacht maken (even in de magnetron) en mixen met de basterdsuiker. Daarna één voor één de eieren er doorheen mixen en zorgen dat het een beetje luchtig wordt.
Daarna de bloem met bakpoeder of zelfrijzendbakmeel er doorheen zeven met de koekkruiden en wat zout. De bloem door het eiermengsel vouwen (mooi in het engels: fold).

Tenslotte eventueel de rozijnen er doorheen.

Hup, in de oven op 160 graden, ongeveer 50 minuten. Ik controleer vanaf drie kwartier met een sateprikker.

Als de cake afgekoeld is, versieren met glazuur. Voor het glazuur poedersuiker mengen met een eiwit. Ik had nog groene voedingskleurstof en een restje marsepein. Dat werden fantastische kerstbomen.

zondag, november 29, 2009

Teitur Confessions

Gisteren, terwijl ik de was opvouwde, keek ik naar een verantwoord VPRO-programma waar een jongen zong: Teitur met de Holland Baroque Society. Nou vergeet ik alijd alles direct, maar dit was wel gaaf en daarom op mijn blog:
http://www.youtube.com/watch?v=MAT_mgELWq8

zondag, november 22, 2009

Utrecht

Gisteren in Utrecht gewinkeld. Ontzettend mooi weer. Mooi de Dom in de in zon aan het eind van de middag.