donderdag, december 13, 2007

Warme galm

Hoe kun je het beste een warme galm omschrijven:

Warme galm is als je een te hete hap boerenkool eet en dan aiaiaiaia
Warme galm is als je een te hete hap versgekookte appelmoes eet en dan aiaiaiai
Warme galm is niet zo fijn, maar ook wel weer wel lekker, mits niet te heet.
Warme galm heb je alleen maar met eten wat je heel lekker vindt
Warme galm heb je vaker in de winter dan in de zomer
Warme galm kun je ook met tomatensoep hebben.

Er bestaan ook koude galm, maar dat is niet zo indrukwekkend

woensdag, oktober 31, 2007

Trouwplannen van de blauwe olifant

Tom is verliefd, ernstig verliefd. Een gesprekje:
Tom: Mama, als ik later vader ben, zijn de meiden dan de moeders.
Ik: Nou, als jij later vader bent, zijn de meiden misschien wel moeder, maar niet jouw moeder. Jij zoekt een ander meisje die jouw moeder is. He Tom, weet je al iemand met wie je wil trouwen.
Tom: (grote glimlach): Jaha. Met Esther
Ik: Esther?
Tom: Ja, Esther van Wieren. Zwijmel, zwijmel.

En als dit blonde geval op de wc zit en roept voor de billenafveegservice, roept hij: groene dinosaurus, groene dinosaurus. Tja en ik antwoord natuurlijk met: kom er aan paarse zeekoe of blauwe olifant.

maandag, oktober 22, 2007

Terug van weggeweest of hoe de PABO mijn leven beheerst

Ai,
Vanaf nu geen leuk geklets, maar stukjes zonder spel- en stijlfouten. De PABO beheerst mijn leven bijna helemaal. De eerste weken in september waren stressvol, letterlijk wakker liggen en bedolven worden onder stapels A-viertjes.
Stage lopen in een klas waar je niet alleen de leuke juf bent, maar ook orde moet leren houden. Opdrachten en lesbeschrijvingsformulieren maken. Bevallingen gaan bij mij in over het algemeen sneller en gemakkelijker. Maar het is leuk. Het lijkt een beetje op een uit de hand gelopen hobby. Vandaag een les gegeven over de ontdekking van het graf van Toet door Howard Carter. In de voorbereiding gestuit op de originele dagboekfragmenten. Een mooi verhaal vertelt en nog een leuke opdracht erachteraan. Kinderen enthousiast en ik enthousiast.
De komende week ga ik een rekenles voorbereiden en een aardrijkskundeles over de leefomgeving van Egypte. Daarna aan de lampionnen, waar ik deze week ook al naar ga kijken. Ja het wordt druk, maar leuk.

dinsdag, juli 03, 2007

Vakantie

Vakantie

Ik las op de site van een vriend dat hij de komende zeven weken vakantie had en niet goed wist wat hij er mee moest. Zeven weken is te lang om tot rust te komen, schreef hij.
Ik heb de komende zes weken ook vakantie. Of liever gezegd, de kinderen en ik dus ook want als zij nergens naar toe hoeven dan ik ook niet en dat is vakantie. Ik heb dringend vakantie nodig, want dit is mijn laatste vakantie als huisvrouw. In september start ik met een cursus PABO en daarna moet ik nog 30 jaar pensioen opbouwen.
Deze vakantie wil ik graag nuttig besteden. Ik ga daarom de komende drie weken:


De keuken schoonmaken (ook de kastjes van binnen)
De vloer in de olie zetten
De tuin opruimen
De schuur schoonmaken en ook vegen
Oefenen voor de rekentoets
Oefenen in ontleden
En mijn gewone werk: wassen, koken, tosti’s bakken, strijken, vredesbesprekingen met kinderen hebben, etc

Daarna gaan we kamperen.

Mark, je mag me best komen helpen als je niets te doen hebt.

dinsdag, juni 26, 2007

Bietenavontuur (2)

Van mijn bieten uit eigen tuin heb ik bietensalade gemaakt, zoals hieronder beschreven:

Ingrediƫnten:
750 gr vastkokende aardappel gekookt en in blokjes gesneden (warm)
500 gr bietjes gekookt gepeld en in blokjes gesneden (warm)
5 augurken in blokjes evt. wat kappertjes
2 appels in blokjes gesneden
2 hard gekookte eieren
1 rode ui fijngesnipperd

mayonaise
yoghurt
zout
peper
kerry
scheutje wijnazijn
tomatenketchup

Bereiding:
Meng de aardappel, bietjes appel, ui, augurk door elkaar maak een saus van mayonaise, peper, zout, puntje suike, kerrie, tomatenketchup en augurkenvocht (zoetzuur meng dit door de salade laat de salade afkoelen leg wat sla op een bord plaats, leg daarop de salade. Garneren met evt. ei of haring.

donderdag, juni 21, 2007

Bietenavontuur 1

Ik hou niet van bietjes. Tenminste die van mijn moeder (sorry mam) en die uit een potje (sorry Anne). Maar de moestuin geeft bieten in overvloed, dus moet ik er wel aan. Maar weet dus niets van bietjes. Kwam deze site tegen met warenkennis over hoe lang ze gekookt moeten worden. Want recepten met bieten zijn er in overvloed, maar die zijn allemaal al gekookt.

donderdag, juni 14, 2007

Courgettebrood

Voor een brood voor ongeveer drie volwassenen:



  • 1 ui

  • 75 gr. ontbijtspek

  • wat olie

  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 200 gr. grof geraspte courgette

  • 2 theelepels versgehakte tijmblaadjes

  • 100 gr. geraspte kaas

  • 1 ei

  • een scheutje melk

  • zout en peper naar smaak
Fruit de ui met de in reepjes gesneden ontbijtspek gaar en laat het een beetje afkoelen. Schep de courgette, tijm, ui-spekmengsel en kaas door de bloem. Doe er een losgeklopt ei en een beetje melk bij. Wat zout en peper en meng het tot een samenhangend geheel. Schep het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat en bak het ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Lekker met sla uit de tuin.