dinsdag, juli 03, 2007

Vakantie

Vakantie

Ik las op de site van een vriend dat hij de komende zeven weken vakantie had en niet goed wist wat hij er mee moest. Zeven weken is te lang om tot rust te komen, schreef hij.
Ik heb de komende zes weken ook vakantie. Of liever gezegd, de kinderen en ik dus ook want als zij nergens naar toe hoeven dan ik ook niet en dat is vakantie. Ik heb dringend vakantie nodig, want dit is mijn laatste vakantie als huisvrouw. In september start ik met een cursus PABO en daarna moet ik nog 30 jaar pensioen opbouwen.
Deze vakantie wil ik graag nuttig besteden. Ik ga daarom de komende drie weken:


De keuken schoonmaken (ook de kastjes van binnen)
De vloer in de olie zetten
De tuin opruimen
De schuur schoonmaken en ook vegen
Oefenen voor de rekentoets
Oefenen in ontleden
En mijn gewone werk: wassen, koken, tosti’s bakken, strijken, vredesbesprekingen met kinderen hebben, etc

Daarna gaan we kamperen.

Mark, je mag me best komen helpen als je niets te doen hebt.

dinsdag, juni 26, 2007

Bietenavontuur (2)

Van mijn bieten uit eigen tuin heb ik bietensalade gemaakt, zoals hieronder beschreven:

Ingrediënten:
750 gr vastkokende aardappel gekookt en in blokjes gesneden (warm)
500 gr bietjes gekookt gepeld en in blokjes gesneden (warm)
5 augurken in blokjes evt. wat kappertjes
2 appels in blokjes gesneden
2 hard gekookte eieren
1 rode ui fijngesnipperd

mayonaise
yoghurt
zout
peper
kerry
scheutje wijnazijn
tomatenketchup

Bereiding:
Meng de aardappel, bietjes appel, ui, augurk door elkaar maak een saus van mayonaise, peper, zout, puntje suike, kerrie, tomatenketchup en augurkenvocht (zoetzuur meng dit door de salade laat de salade afkoelen leg wat sla op een bord plaats, leg daarop de salade. Garneren met evt. ei of haring.

donderdag, juni 21, 2007

Bietenavontuur 1

Ik hou niet van bietjes. Tenminste die van mijn moeder (sorry mam) en die uit een potje (sorry Anne). Maar de moestuin geeft bieten in overvloed, dus moet ik er wel aan. Maar weet dus niets van bietjes. Kwam deze site tegen met warenkennis over hoe lang ze gekookt moeten worden. Want recepten met bieten zijn er in overvloed, maar die zijn allemaal al gekookt.

donderdag, juni 14, 2007

Courgettebrood

Voor een brood voor ongeveer drie volwassenen:



  • 1 ui

  • 75 gr. ontbijtspek

  • wat olie

  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 200 gr. grof geraspte courgette

  • 2 theelepels versgehakte tijmblaadjes

  • 100 gr. geraspte kaas

  • 1 ei

  • een scheutje melk

  • zout en peper naar smaak
Fruit de ui met de in reepjes gesneden ontbijtspek gaar en laat het een beetje afkoelen. Schep de courgette, tijm, ui-spekmengsel en kaas door de bloem. Doe er een losgeklopt ei en een beetje melk bij. Wat zout en peper en meng het tot een samenhangend geheel. Schep het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat en bak het ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Lekker met sla uit de tuin.

zondag, juni 03, 2007

pasta met asperges en zalm-peterseliesaus

We zouden vandaag hartige taart eten, maar toch niet zo'n zin en het moet lang de oven in en de eieren leken op. Anne bracht nog twee ontdooide diepvriespizza's mee van zijn weekendje weg en dat is ook jammer om weg te gooien.

Maar de asperges wilde ik ook niet weggooien, dat is pas echt jammer, dus....

500 gr witte asperges, geschild en in water met wat zout gekookt

ondertussen de saus
een halve rode ui fijn gesnipperd
de ui in ongeveer 30 gr. boter glazig gebakken (niet bruin laten worden), een eetlepel bloem erbij (ook 30 gr. of zo) er een roux van geroerd en daarna een witte saus gemaakt met melk en een half visbouillonblokje erboven verkruimeld.
Daarna in de saus:
110 gr. gerookte zalm in stukjes
platte peterselie (fijn gehakt ongeveer twee eetlepels)
wat citroensap
een flinke mespunt mosterd

pasta erbij gekookt

Kan op de kaart...

donderdag, mei 31, 2007

Mexicaanse kip met een wit sausje

Op verzoek van een vriendin heb ik een poging gedaan om mijn kiptortilla's op papier te zetten. Punt is dat ik vaak maar wat doe. Altijd moeilijk om 'op het gevoel' en 'naar smaak' te vertalen.

500 gr. kipfilet
1 grote ui
½ teentje knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel kaneel
zout naar smaak
2 eetlepels olie
groente naar smaak, bijvoorbeeld: champignons, paprika, courgette, mais.
Bloemtortilla’s (voorverpakt uit de winkel of zelfgemaakt (zie weblog))
Je kunt ook gewoon een soort mexicaanse kruidenmix gebruiken. Vaak zit daar al wel zout in, dus dat hoeft dan niet meer extra

Voorbereiden
Ui snipperen, kipfilet in stukjes snijden, knoflook in de pers of anders fijn hakken. Ui in de pan aanbakken met knoflook en kruiden, nar een paar minuten kipfilet erbij en aanbakken. Als alles een beetje gaar aan de buitenkant is kan de groente erbij. Maar je kunt ook de groente apart bakken, dan wordt het minder nat

Bereiden
In droge koekenpan tortilla's één voor één om en om bakken. Met kipgroentemengsel vullen, in de oven met een beetje kaas erover en klaar is Kees, of je vult aan tafel de gebakken tortilla’s. Ook lekker.

Witte saus voor erbij

Je kunt gewoon creme fraîche gebruiken. Heel lekker met een paprikapoeder erover voor de show, maar je kunt ook zelf wat fabriceren, bijvoorbeeld met griekse yoghurt.

2,5 dl griekse yoghurt
1 teentje knoflook (of wat minder als je de volgende dag nog met mensen wil praten)
1 eetlepel olijfolie
2 theelepels witte azijn, of een beetje citroensap
½ theelepel suiker
zout en peper naar smaak

Of je neemt gewone yoghurt met een of twee lepels mayonaise. En dan een beetje citroensap erbij. En een beetje paprikapoeder of dat geniale chilipoedermengsel van de Oil en Vinegar en een beetje zout.

Je kunt het ook nog opwaarderen met wat bieslook in stukjes geknipt voor het groene accent.

zondag, mei 06, 2007

Hartige taarten met zalm en restverwerking

Hartige taarten zijn voor mij vaak restverwerking, maar deze week kwam mijn vriendin met kinderen eten en heb ik iets meer mijn best gedaan dan gewoonlijk.

Voor twee niet al te grote taarten van ongeveer een doorsnee van 22 cm:

· 450 gr. Bladerdeeg (1 diepvriespakje van 10 blaadjes)
· 4 eieren
· 125 ml crème fraiche
· 100 gr. geraspte oude kaas
· zout en peper

· 100 gr gerookte zalm in stukjes
· 3 grote tomaten in stukjes, alle natte pitjes eruit
· 2 grote stengels bosui in ringetjes

· 100 gr. bakbacon in stukjes
· champignons
· bosui in ringetjes
· (en verder natuurlijk alle half vergane paprika’s, courgettes, uien, broccoli, etc die nog in de koelkast ligt te wachten )

Bak de bacon met groenten een beetje aan. Het hoeft niet compleet gaar, want gaat nog een tijd de oven in, maar bacon moet wel even uitgebakken.

Meng de zalm met tomaten en bosui in een kom

Kluts de eieren met crème fraiche en geraspte kaas en voeg naar smaak zout en peper toe.

Rol twee keer vijf plakjes bladerdeeg uit tot twee grote lappen waar je een taartvorm mee kunt bekleden. De de bladerdeeg in twee taartvormen, in de ene doe je het zalmmengsel, in de andere het groente/bacon mengsel. Verdeel het eiermengsel en zet in een oven van 200 graden ongeveer 45 minuten tot de taarten mooi bruin en gaar zijn.

Je kunt je taart nog oppeppen met bieslook door het eimengsel, geitenkaas, pijnboompitten... Of zoals op de foto, lekker asperges erop, die had ik eerst apart gekookt. Zoals ik al schreef: restverwerking.
Ook handig. Als twee taartvormen niet naast elkaar passen, dan passen twee siliconen vormen wel. Je taart is dan natuurlijk niet helemaal rond ;)

Voor alle zeurpieten onder de twaalf was er patat.