woensdag, mei 19, 2010

Een dagje op de stoomtrein.





Afgelopen weekend was het feest op de stroomtram Hoorn-Medemblik en wij mochten meedoen, verkleed als chique mensen uit 1926. Sinds mijn trouwerij ben ik niet meer zo leuk verkleed geweest: mooie groen fluwelen jurk met echt bontjas en een gave hoed speelde ik ‘de vrouw van de notaris’. Wat een lol, op de foto met dames op leeftijd, zwaaien naar Japanners op een passerende tram.

Ook Nienke was compleet in haar rol als braaf meisje dat haar rapportje aan oma in Medemblik ging laten zien. Ondertussen haalde ze echt geld op door het oude rapportje van tante Marie (uit 1926) te laten zien. Tante Marie moest eens weten.


Door al het geklets te laat met uitstappen in Twisk, maar we mochten gelukkig van de conducteur in Opperdoes overstappen op een andere tram. ‘Gewone mensen mogen dat natuurlijk niet, maar voor u maken we graag een uitzondering.’


In Medemblik kwamen we nog een filmploeg van de VPRO tegen met Georgina Verbaan, maar ik vond mezelf toch leuker verkleed. En we kwamen voortdurend theatersportvrienden, Vincent en Loek, tegen, die met een fantastische wereldvreemde verbazing naar de wonderen van de hedendaagse twintigste eeuw keken. Ik zou graag een keer met hen van een escalier roulant in ’s-Gravenhage gaan.

Tom vond het zo leuk dat hij zondag in de herhaling is geweest met zijn vriendje Niels.


vrijdag, januari 22, 2010

Poffert


Afgelopen zondag Groningse poffert gemaakt. De kinderen konden zich niet herinneren het ooit gegeten te hebben. Poffert eet je warm, het is geen cake en geen brood, het lijkt een beetje op een warme oliebol, maar dan zonder olie en het is ontzettend voedzaam. Je maakt het in een aluminium poffertpan en kookt hem au bain marie in ongeveer 2 uur gaar.
Wat gaat erin:
  • 500 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml melk
  • een beetje zout
  • 3 eieren
  • een appel in stukjes
  • rozijnen
Meng alle ingrediënten goed door elkaar heen en doe het beslag in een ingevette poffertpan en dan in een grote pan met kokend water zetten en ongeveer anderhalf tot twee uur wachten.

Eten met een beetje boter (ik niet hoor) en bruine suiker.

woensdag, januari 06, 2010

Sneeuw, sneeuw en mijn nieuwe fototoestel...


Zondag was het prachtig weer. Ben naar Schellinkhout gelopen voor de kerstkaart voor volgend jaar. En omdat ik eigenlijk niet zo van de kerstkaarten ben, zet ik ze nu maar vast op mijn blog:

vrijdag, december 25, 2009

Superkerstkitschcake met rum rozijnen

Dit jaar voor het eerst twee kerstcakes gebakken, één met rozijnen in de rum geweekt en één zonder, met mijn nieuwe kerssterractige IKEA-bakvorm. Echt superkerstkitsch.

Het recept:
  • 250 gr. boter
  • 250 gr. bruine basterd suiker
  • 4 grote eieren
  • 250 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 35 gr. koekkruiden
  • snufje zout
  • (optioneel: rozijnen die een dag in de rum hebben geweekt afgedekt, anders verdampt de rum).
voor het glazuur:
  • 250 gr. poedersuiker
  • 1 eiwit
  • versiersel
Hoe te maken:

Boter zacht maken (even in de magnetron) en mixen met de basterdsuiker. Daarna één voor één de eieren er doorheen mixen en zorgen dat het een beetje luchtig wordt.
Daarna de bloem met bakpoeder of zelfrijzendbakmeel er doorheen zeven met de koekkruiden en wat zout. De bloem door het eiermengsel vouwen (mooi in het engels: fold).

Tenslotte eventueel de rozijnen er doorheen.

Hup, in de oven op 160 graden, ongeveer 50 minuten. Ik controleer vanaf drie kwartier met een sateprikker.

Als de cake afgekoeld is, versieren met glazuur. Voor het glazuur poedersuiker mengen met een eiwit. Ik had nog groene voedingskleurstof en een restje marsepein. Dat werden fantastische kerstbomen.

zondag, november 29, 2009

Teitur Confessions

Gisteren, terwijl ik de was opvouwde, keek ik naar een verantwoord VPRO-programma waar een jongen zong: Teitur met de Holland Baroque Society. Nou vergeet ik alijd alles direct, maar dit was wel gaaf en daarom op mijn blog:
http://www.youtube.com/watch?v=MAT_mgELWq8

zondag, november 22, 2009

Utrecht

Gisteren in Utrecht gewinkeld. Ontzettend mooi weer. Mooi de Dom in de in zon aan het eind van de middag.

zondag, november 15, 2009

Twee fasen-pompoensoep

Voor de tweede keer pompoensoep gemaakt afgelopen Sint Maarten. Het was erg veel gedoe en een fikse snee in mijn vinger, maar de smaak was goed. Ik heb een aantal recepten van internet bij elkaar gekieperd.

Ingredienten

  • een gewone pompoen en een flespompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • gemalen koriander, cayennepeper, olijfolie
  • een blikje tomatenpuree (groot)
  • twee bouillonblokjes
  • naar keuze creme fraiche en verse koriander of misschien platte peterselie.

Fase 1
Een gewone (hokkaido) pompoen in parten gesneden, ingesmeerd met koriander, een teen uitgeperste knoflook en cayennepeper heb ik een uur in de oven gezet om te roosteren.
Fase 2
In de pan een ui gefruit. Een geschilde flespompoen in stukjes gesneden en geschild (jaap in mijn vinger). In de pan met een blikje tomatenpuree en een liter of wat water met twee bouillonblokjes. Ongeveer een half uur laten koken.
Daarna de pompoen uit de oven ontdaan van zijn schilletje en gepureerd met wat dunne soep uit de pan. Daarna de soep met stukjes gepureerd en alles bij elkaar gedaan. Nog een beetje verdund met water en peper voor de smaak.
Ik kan me voorstellen dat het lekker is om er creme fraiche bij te doen, maar dat had ik niet en ook geen verse koriander. Ik had wel Mascarpone/Gorgonzola kaas en hoewel een beetje sterk van smaak, vond ik het wel lekker.