Ik doe er niet bescheiden over: mijn oliebollen zijn (samen met die van mijn schoonmoeder) de beste van Nederland.
Het recept:
een kilo bloem
100 gr. verse gist
een paar eetlepels suiker
zout
3 eieren geklutst
0,8 liter lauw warme melk
500 gr. rozijnen en krenten (gewassen en gedroogd)
2 appels in kleine stukjes
een scheutje Grolsch (herfstbok dit jaar)
Los in de helft van de melk de suiker en de gist op.
Meng de bloem en het zout in een emmer (10l). Maak een kuiltje en gooi er een scheut melk in. Maak een beslag van melk, de eieren en de grolsch. Gooi als het al een aardig beslag is de melk met opgeloste gist erbij. Doe het stukje bij beetje. Het moet een stijf beslag worden, dus het is niet erg als je een beetje melk overhoudt.
Dan op het laatst de vulling er door de appels en de rozijnen. Ik ben niet zo van de krenten. Maar dat mag natuurlijk wel.
Dan alles een uur of wat laten rijzen op een warme plek. Bij mij de verwarming in de badkamer.
Dan voor het frituren: Ik bak de oliebollen in de frituurpan in de schuur in hete schone zonnebloemolie. Met zo'n ijsschep kun je mooi bollen maken. Je stopt de schep even in de olie en schept daarna een stuk of wat bollen in de pan. Ze draaien vanzelf als het goed is ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn.
Wel controleren of de binnenkant gaar is en de eerste emmer natuurlijk bakken en eten.
Daarna komen de buren pas aan de beurt.
woensdag, januari 04, 2006
Oliebollen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten