Nigella noemt ze Noorse kaneelbroodjes, maar bij ons heet het mamabrood, omdat het heel lekker is en ik het bak op luie zaterdagochtenden.
Het recept
600 gr bloem
100 gr suiker
21 gr. gedroogde gist
1/2 theelepel zout
100 gr boter (maar ik doe 75 gr)
4 dl melk (maar ik doe minder)
2 eieren (maar ik doe 1 ei)
Voor de vulling:
150 gr boter
150 gr suiker
1 1/2 theelepel kaneel
1 ei om mee te kwasten
Meng bloem, zout, gist en suiker. Smelt boter in de melk (in de magnetron) en roer er een ei door. Gooi dit bij het bloemmengsel en kneed er een deeg van. Het is vrij nat en daarom doe ik het met de mixer en de deeghaken. Laat het deeg als het een mooie bal is rijzen totdat het in omvang verdubbeld is. Je kunt het ook de vorige avond doen en de hele handel in de koelkast laten rijzen.
Neem een derde van het deeg en rol het uit tot een platte lap om je vorm mee te bekleden. Rol de rest van het deeg uit tot een grote lap van 25 x 50 cm. Smeer deze lap in met het mengsel van boter, suiker en kaneel. Rol de lap op en snijd hem in plakken van 2,5 cm dik. Leg de plakken in het bakblik en kwast ze in met ei en laat ze nog een kwartiertje rijzen.
Ondertussen verwarm je de oven voor op 230 graden. Bak de broodjes 20 tot 25 minuten. Eet ze als ze nog warm zijn. Met koffie en een krantje erbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten