dinsdag, april 04, 2006

Pesto

Ik heb pesto gemaakt. Eindelijk. En ja het is veel en veel beter dat dat spul uit een potje. Het smaakte heel goed en niet zo zuur. Het was lekker vettig.
Wat ik heb gedaan (het was een snel probeersel en verdient wel geperfectioneerd te worden).
  • Mijn restant basilicum afgeknipt.
  • Pijnboompitten en verse parmezaanse kaas erbij
  • Olijfolie erbij en daarna in de staafmixer.

Je hoort het geloof ik in een vijzel te doen, maar daar had ik niet zoveel energie voor. Daarbij heb ik niet zo'n ding en dit was zeker niet verkeerd.
Het was heel lichtgroen. Ik ga hier verder mee.

woensdag, januari 04, 2006

Oliebollen



Ik doe er niet bescheiden over: mijn oliebollen zijn (samen met die van mijn schoonmoeder) de beste van Nederland.

Het recept:
een kilo bloem
100 gr. verse gist
een paar eetlepels suiker
zout
3 eieren geklutst
0,8 liter lauw warme melk
500 gr. rozijnen en krenten (gewassen en gedroogd)
2 appels in kleine stukjes
een scheutje Grolsch (herfstbok dit jaar)

Los in de helft van de melk de suiker en de gist op.
Meng de bloem en het zout in een emmer (10l). Maak een kuiltje en gooi er een scheut melk in. Maak een beslag van melk, de eieren en de grolsch. Gooi als het al een aardig beslag is de melk met opgeloste gist erbij. Doe het stukje bij beetje. Het moet een stijf beslag worden, dus het is niet erg als je een beetje melk overhoudt.
Dan op het laatst de vulling er door de appels en de rozijnen. Ik ben niet zo van de krenten. Maar dat mag natuurlijk wel.

Dan alles een uur of wat laten rijzen op een warme plek. Bij mij de verwarming in de badkamer.
Dan voor het frituren: Ik bak de oliebollen in de frituurpan in de schuur in hete schone zonnebloemolie. Met zo'n ijsschep kun je mooi bollen maken. Je stopt de schep even in de olie en schept daarna een stuk of wat bollen in de pan. Ze draaien vanzelf als het goed is ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn.
Wel controleren of de binnenkant gaar is en de eerste emmer natuurlijk bakken en eten.
Daarna komen de buren pas aan de beurt.

woensdag, november 02, 2005

Olijven in Turkije


We zijn een weekje in Turkije geweest. Erg lekker eten. Alleen al die fantastische olijven waren er alleen bij het ontbijt. Waarom niet 's middags? Dan waren er maar twee soorten of zo.

dinsdag, oktober 11, 2005

Recept voor BOBOTIE!!

Ik kan iedereen aanraden een Alphacursus te doen. Dan eet je weer eens wat anders. Van vrienden uit mijn kerk een recept van Bobotie weer van Zuidafrakaanse vrienden.
Bobotie is een vleesgerecht dat al in de Middeleeuwen in Europa werd gemaakt, nadat de kruisvaarders specerijen uit het oosten hadden meegenomen. Traditioneel wordt het gemaakt van restjes (fijngemalen) vlees.

Bobotie voor 6 tot 8 personen:

1 snee witbrood
125 ml melk
1kg runder- of schapengehakt
1 el (of meer) appelcompote
2 tl kerriepoeder
2 tl zout
3 grote eieren
1 el chutney (mango)
1 fijngesnipperde ui
½ kopje rozijnen
½ kopje gepelde amandelen
2 el citroensap
1 tl koenjit
2 tl zonnebloemolie
4 laurierblaadjes
1 courgette
1 paprika

Week het brood in de melk en druk hem uit. Bewaar de melk! Meng het brood met de gehakt, ui, rozijnen, amandelen, compote, chutney, citroensap, kerriepoeder, koenjit en zout. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak het vleesmengsel en daarna de groenten aan. Doe het geheel in een ovenschotel/braadslee. Klop 3 eieren met de overgebleven melk én 125 ml extra melk en schenk dit over het vlees. Leg hier 4 laurierblaadjes op. Ze het in de voorverwarmde oven van 180 ºC en bak het geheel in 50 min.gaar of tot het eimengsel gestold is.
Serveer met (basmati) rijst en een frisse salade en (mango) chutney.

Veel kookplezier en eet smakelijk!!

Groetjes uit Hoorn:
Bert & Helma Stam met de kinderen Matthijs, Rebecca en Joana

Vegetarische chili met broodlaag

Je kunt het natuurlijk niet maken iets nieuws te koken en dat het niet smaakt, dus voorgaande recept heb ik eerst thuis getest in de vegetarische versie waarvan Esther zei: Wij vinden het niets, maar jij vindt het lekker, dus het zal wel goed zijn.

Voor vier personen:
1 ui, 1 teen knoflook en 1 rode paprika
1/2 theelepel gedroogde chilipepers
1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel gemalen komijn
150 gr rode linzen
1 blik tomatenblokjes
4 dl. water
1 blik kidneybonen
2 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel cacao

Bak de uien, knoflook en paprika tot ze zacht zijn. Roer er de chili, koriander, komijn doorheen. Voeg de linzen erbij en roer nog eens.
Doe de tomatenblokjes, het water, kidneybonen, ketchup en tomatenpuree erbij, strooi de cacao erover en breng de hele handel aan de kook. Laat ongeveer 45 minuten sudderen.
Als het mengsel te vochtig is, laat dan wat vocht verdampen.

Voor de broodlaag gebruik je de helft van mijn vorige recept. In 25 minuten op 200 graden is hij klaar. Ook lekker.

Chili con carne met maisbroodlaag

Voor de youth alpha moest ik voor 10 hongerige jongeren koken en heb ik dit gemaakt. Het oorspronkelijke recept komt uit Feest van Nigella Lawson. Maar ik heb het gehalveerd en nu past het voor 10 mensen.

Ingredienten:
Voor de chili:
2 uien
1 teentje knoflook
olijfolie
1 theelepel gedroogde chilipepers,
of naar smaak
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
2 geplette kardamompeulen
1 rode paprika
1 kilo rundergehakt
2 blikken van 400 gr tomatenblokjes
4 eetlepels ketchup
4 eetlepels tomatenpuree
2,5 dl water
1 eetlepel cacao
2 blikken kidneybonen van 400 gr.

Voor de maisbroodlaag:
kleine theelepel zout
325 gr. maismeel
2 eetlepels bloem
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
3,25 dl karnemelk
2 eieren
1 theelepel honing
2 eetlepels olie
75 gr pittige geraspte kaas

Hak de uien en de knoflook fijn. Verhit de olie, bak de uien en de knoflook tot ze zacht worden, doe dan de chili, koriander, komijn en kardamom erbij en roer goed. N.B. Kardamom is een beetje zoetig, maar als je het niet hebt in huis, kan het ook wel goed zonder.
Doe nu de paprika er in stukjes bij. Je kunt ook fijne zakjes groentemix gebruiken als je niet zoveel zin hebt. Ik had italiaanse roerbakmix van de AH. In een andere pan bak je de gehakt rul, anders wordt het zo moeilijk roeren.
Doe dan alles in een grote pan, doe er de tomaten, kidneybonen, ketchup en tomatenpuree en het water bij en roer de hele handel door elkaar.
Als de saus begint te koken, strooi je de cacao erover en roer nog eens.

Laat de chili een uurtje zachtjes koken. Je kunt dit ook 's ochtends doen.

Verwarm de oven op 220 graden. Doe de chili in een ovenschaal of twee.
Meng zout, maismeel, bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Klop de karnemelk, eieren, honing en olie in een maatbeker door elkaar en roer dan de melk door het maismeelmengsel.
Giet/schep het beslag in een laag over de chili. Strijk het een beetje glad en strooi daarna de kaas over de broodlaag. Zet de schaal ongeveer een halfuur in de oven tot de broodlaag mooi gerezen is en de chili een beetje langs de rand bubbelt.

Je kunt het creme fraiche bij doen of guacuamole en misschien nog meer kaas.

Toen ik dit maakte was ik nogal verrast over de enorme hoeveelheid. Dit past dus in niet een ovenschaal van mij. Maar wel in twee, alleen die kunnen niet naast elkaar in de oven. Gelukkig wel boven elkaar en met hete lucht ipv gewone onder- en bovenwarmte is het uiteindelijk wel goed gekomen.

zondag, oktober 09, 2005

Bloemtortilla's

In het kader van het mexicaanse eten heb ik me gewaagd aan het zelf maken van bloemtortilla's. Super, echt veel lekkerder dan die voorverpakte texmex gevallen en helemaal niet verschrikkelijk veel werk.
Ik denk dat het recept dat ik heb gebruikt uit de Allerhande database ook wel met wat maismeel of zo gemaakt kan worden en dan heb je maisbloemtortilla's.

Het recept:
350 gr. bloem
75 gr. margarine
1 theelepel zout
bloem om uit te rollen
1.5 dl. warm water

Bloem en margarine vermengen. Het zout oplossen in het water. Het water door de bloem met margarine mengen en tot een glad en stevig deeg kneden. Deeg in twaalf gelijke stukken verdelen en balletjes van draaien. Balletjes een half uurtje laten rusten onder plastic folie.

Ondertussen maak je nu natuurlijk de vulling voor je tortilla's, maar daarover later meer.

Voordat je aan tafel gaat: Aanrecht met bloem bestuiven, de balletjes uitrollen tot ronde lapjes. Een koekenpan verhitten en de deeglapjes een voor een in de droge pan bakken, ongeveer 30-45 sec. totdat er bruine puntjes opkomen en ze mooi opbollen.

Heel lekker.