dinsdag, oktober 11, 2005

Chili con carne met maisbroodlaag

Voor de youth alpha moest ik voor 10 hongerige jongeren koken en heb ik dit gemaakt. Het oorspronkelijke recept komt uit Feest van Nigella Lawson. Maar ik heb het gehalveerd en nu past het voor 10 mensen.

Ingredienten:
Voor de chili:
2 uien
1 teentje knoflook
olijfolie
1 theelepel gedroogde chilipepers,
of naar smaak
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
2 geplette kardamompeulen
1 rode paprika
1 kilo rundergehakt
2 blikken van 400 gr tomatenblokjes
4 eetlepels ketchup
4 eetlepels tomatenpuree
2,5 dl water
1 eetlepel cacao
2 blikken kidneybonen van 400 gr.

Voor de maisbroodlaag:
kleine theelepel zout
325 gr. maismeel
2 eetlepels bloem
3 theelepels bakpoeder
1 theelepel kaneel
3,25 dl karnemelk
2 eieren
1 theelepel honing
2 eetlepels olie
75 gr pittige geraspte kaas

Hak de uien en de knoflook fijn. Verhit de olie, bak de uien en de knoflook tot ze zacht worden, doe dan de chili, koriander, komijn en kardamom erbij en roer goed. N.B. Kardamom is een beetje zoetig, maar als je het niet hebt in huis, kan het ook wel goed zonder.
Doe nu de paprika er in stukjes bij. Je kunt ook fijne zakjes groentemix gebruiken als je niet zoveel zin hebt. Ik had italiaanse roerbakmix van de AH. In een andere pan bak je de gehakt rul, anders wordt het zo moeilijk roeren.
Doe dan alles in een grote pan, doe er de tomaten, kidneybonen, ketchup en tomatenpuree en het water bij en roer de hele handel door elkaar.
Als de saus begint te koken, strooi je de cacao erover en roer nog eens.

Laat de chili een uurtje zachtjes koken. Je kunt dit ook 's ochtends doen.

Verwarm de oven op 220 graden. Doe de chili in een ovenschaal of twee.
Meng zout, maismeel, bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Klop de karnemelk, eieren, honing en olie in een maatbeker door elkaar en roer dan de melk door het maismeelmengsel.
Giet/schep het beslag in een laag over de chili. Strijk het een beetje glad en strooi daarna de kaas over de broodlaag. Zet de schaal ongeveer een halfuur in de oven tot de broodlaag mooi gerezen is en de chili een beetje langs de rand bubbelt.

Je kunt het creme fraiche bij doen of guacuamole en misschien nog meer kaas.

Toen ik dit maakte was ik nogal verrast over de enorme hoeveelheid. Dit past dus in niet een ovenschaal van mij. Maar wel in twee, alleen die kunnen niet naast elkaar in de oven. Gelukkig wel boven elkaar en met hete lucht ipv gewone onder- en bovenwarmte is het uiteindelijk wel goed gekomen.

Geen opmerkingen: