dinsdag, oktober 11, 2005

Recept voor BOBOTIE!!

Ik kan iedereen aanraden een Alphacursus te doen. Dan eet je weer eens wat anders. Van vrienden uit mijn kerk een recept van Bobotie weer van Zuidafrakaanse vrienden.
Bobotie is een vleesgerecht dat al in de Middeleeuwen in Europa werd gemaakt, nadat de kruisvaarders specerijen uit het oosten hadden meegenomen. Traditioneel wordt het gemaakt van restjes (fijngemalen) vlees.

Bobotie voor 6 tot 8 personen:

1 snee witbrood
125 ml melk
1kg runder- of schapengehakt
1 el (of meer) appelcompote
2 tl kerriepoeder
2 tl zout
3 grote eieren
1 el chutney (mango)
1 fijngesnipperde ui
½ kopje rozijnen
½ kopje gepelde amandelen
2 el citroensap
1 tl koenjit
2 tl zonnebloemolie
4 laurierblaadjes
1 courgette
1 paprika

Week het brood in de melk en druk hem uit. Bewaar de melk! Meng het brood met de gehakt, ui, rozijnen, amandelen, compote, chutney, citroensap, kerriepoeder, koenjit en zout. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak het vleesmengsel en daarna de groenten aan. Doe het geheel in een ovenschotel/braadslee. Klop 3 eieren met de overgebleven melk én 125 ml extra melk en schenk dit over het vlees. Leg hier 4 laurierblaadjes op. Ze het in de voorverwarmde oven van 180 ºC en bak het geheel in 50 min.gaar of tot het eimengsel gestold is.
Serveer met (basmati) rijst en een frisse salade en (mango) chutney.

Veel kookplezier en eet smakelijk!!

Groetjes uit Hoorn:
Bert & Helma Stam met de kinderen Matthijs, Rebecca en Joana

Geen opmerkingen: